Pages

Nazorg na een behandeling

 

Tandartspraktijk Schouwtjeslaan 16

Na het trekken van tanden of kiezen:

De verdoving is na een uur of vier uitgewerkt. Let er tijdens de verdoving op dat u de tong of wang niet stuk bijt. Als het verdoofde gevoel niet verdwijnt neemt u dan contact met ons op.
U kunt de pijn onderdrukken met bijvoorbeeld paracetamol (tenzij anders voorgeschreven). Indien de pijn na drie dagen toch toeneemt, of u krijgt koorts, neem dan even contact met ons op.

 

Na het vullen van een tand of kies:

Na het vullen van een kies kunt u meteen weer eten en drinken. Pas op met hete dranken, en het kauwen van voedsel, wanneer de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. De lip/wang is nog gevoelloos waardoor je niet merkt dat je erop bijt.
De kies of tand die gevuld is, kan nog een tijdje (koud)gevoelig zijn. Dit is omdat de zenuw geïrriteerd kan raken na een tandheelkundige behandeling. De zenuw herstelt vanzelf weer. Een witte (composiet) vulling kan ook wat napijn opleveren doordat de vulling d.m.v. een lamp wordt uitgehard. Deze pijn verdwijnt vanzelf weer.
Wanneer u merkt dat u de kiezen niet goed op elkaar kunt krijgen na een behandeling, komt u dan langs om de vulling aan te laten passen. Het kan zijn dat de vulling nog iets te hoog is, en dit kan op lange termijn tot irritatie leiden. Ook wanneer u voelt dat er nog een scherpe rand of hoek aanwezig is na het vullen, kunt u dit alsnog aan laten passen.

 

Na een wortelkanaal(zenuw)behandeling:

De tijdelijke vulling die geplaatst wordt nadat de kanalen zijn schoongemaakt kan iets afbrokkelen. Dit is niet erg en u hoeft daar niets aan te doen. Als de hele noodvulling eruit komt, neem dan even contact op met de praktijk.
Na het definitief vullen en afsluiten van de kanalen kan de eventuele pijn nog ongeveer 2-3 dagen aanhouden. Mocht de pijn echter verergeren na 3 dagen, neem dan contact met ons op.


Na het omslijpen of plaatsen van een kroon:

Probeer tijdens de noodkroonfase zo min mogelijk te kauwen met de zijde van de noodkroon. Vermijd daarnaast plakkerige producten. Als de noodkroon loskomt zet deze dan weer vast met bijvoorbeeld tandpasta of vaseline. Als dit niet lukt, of wanneer de kies gevoelig is geworden, dan kunnen we de noodkroon weer terugplaatsen.
Na het plaatsen van de definitieve kroon kunt u meteen weer eten en drinken. Pas op met hete dranken wanneer de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. De kies of tand waarop de kroon geplaatst is kan nog een tijdje (koud)gevoelig zijn. Dit is omdat de zenuw geïrriteerd kan raken na een tandheelkundige behandeling. De zenuw herstelt vanzelf weer.
Wanneer u merkt dat u de kiezen niet goed op elkaar kunt krijgen na een behandeling, komt u dan langs om de kroon aan te laten passen. Het kan zijn dat de kroon nog iets te hoog is, en dit kan op lange termijn tot irritatie leiden.

 

Na het plaatsen van een prothese:

Tijdens de eerste dagen bij het gebruik van een prothese kunnen er nog pijnlijke (druk)plekjes ontstaan. Bel dan met de praktijk zodat we de prothese kunnen bijslijpen.
Poets de prothese twee keer per dag met een tandenborstel en eventueel groene zeep of tandpasta (geen whitening omdat dat te veel schuurt). Draag de prothese niet 's nachts, voor het slijmvlies is het beter om 's nachts niet afgedekt te zijn.

 

Bij een zwelling:

Na een operatieve behandeling kan het gezicht wat dikker zijn en tijdelijk verkleuren. Dit gaat vanzelf weer weg. U kunt de zwelling voorkomen of verminderen door ijs tegen de wang te houden. Doe wat ijsblokjes eerst in een plastic zakje en vervolgens in een washandje.

 

Eten en drinken na een extractie:

Het is belangrijk dat de bloedstolling ongestoord verloopt en dat de wond zo schoon mogelijk blijft. De eerste dag dus liever niet overmatig spoelen omdat u anders het bloedstolsel wegspoelt. Eet daarnaast geen kruimelig voedsel, en vermijdt hard voedsel op het operatiegebied.

 

Hechtingen en nabloedingen:

De hechtingen lossen vanzelf in twee weken op. U hoeft hiervoor geen nieuwe afspraak te maken. Een wond kan nog wat nabloeden. Mocht het bloeden niet ophouden, bijt dan op een schone zakdoek of een gaasje. Als dat niet helpt, neem dan contact op met de praktijk.

 

Mondhygiëne na een operatieve behandeling:

Tandenpoetsen kan pijnlijk zijn. Poets de eerste twee dagen niet op de wond (tenzij anders voorgeschreven).

 

Roken na een extractie:

Roken vertraagd het genezingsproces. Het is dan ook beter dat u de eerste twee dagen niet rookt.

 

Koorts na een extractie:

Een lichte verhoging is geen reden tot zorg. Mocht u echter hoge koorts krijgen (39 graden of hoger) dan kan er sprake zijn van een infectie. Belt u dan even voor een afspraak om de wond schoon te laten maken.

 

 

praktische zaken:

 

 

Telefonische openingstijden
Maandag 08:15 - 17:00
Dinsdag 08:15 - 17:00 en 19:00 - 21:30
Woensdag 08:15 - 17:00
Donderdag 08:15 - 17:00
Vrijdag 08:15 - 14:15

 


Website gebouwd door Spaxes.nl ism freecsstemplates